Stockholm E-mail

Cea mai importanta metropola a Peninsulei Scandinavia, situata in sudul coastelor, intr-un arhipelag ce-i poarta numele, si pe malul lacului Mälaren, Stockholm, capitala Suediei, numara, in prezent, aproape 800.000 de locuitori, respectiv, daca luam in considerare intreaga zona metropolitana, pana la 1,8 milioane.

Important centru politic, economic si tehnologic, orasul are, in pofida aparentelor, o structura arhitectonica moderna, in ultimele doua decenii, cea mai mare parte a cladirilor istorice, inclusiv intregul district istoric Klara, fiind demolate si inlocuite cu edificii moderne - alte cel putin doua noi districte, Rinkeby, and Tensta, fiind cosntruite pe principii urbanistice noi, sub presiunea marelui val de imigratie, ce a imbogatit capitala suedeza cu numeroase grupuri etno-culturale.

Prima atestare documentara a orasului dateaza din 1252, numele orasului - in traducere, "insula depozitelor" - certificandu-i vocatia comerciala, datorata, in cea mai mare parte, prelucrarii bogatelor mine de fier de la Bergslagen.

Conform traditiei, orasul a fost intemeiat de unul din fondatorii natiunii sudeze, Birger Jarl, cu scopul de a proteja Suedia de invazia maritima a danezilor (in secolele XI - XIII, puterea dominanta la Marea Baltica) - insa, conform izvoarelor literare si a datelor furnizate de arheologie, dainuirea pe aceste meleaguri dateaza cel putin de la inceputul erei noastre, primele asezari de pe teritoriul actual al Stockholmului fiind intemeiate de goti - neam care, in secolele III - IV, va migra pe teritoriile noastre, si al carui nume este, inca, conservat si de numele principalei insule din apropierea coastelor suedeze: Gottland.

Importanta economica si strategica a Stockholmului va conta mult in stabilirea, aici, a efemerei uniuni a regatelor Coroanei Daneze - tot aici formandu-se primul centru de eliberare nationala a suedezilor, in a doua jumatate a secolului XV. Aflat, in anul 1520, sub controlul regelui danez Christian al II-lea, viitoarea capitala sudeza va cunoaste, in 8 noiembrie acelasi an, ceea ce a ramas in istorie drept "baia de sange de la Stockholm": macelarirea in masa, de catre ocupantii danezi, a tuturor nobililor si partizanilor care ar fi putut decide ruperea Uniunii de la kalmar si, deci, independenta Suediei.

Doar trei ani mai tarziu, Gustav Vasa se proclama rege al Suediei, sub domnia sa si a primilor sai urmasi, Stockholmul devenind, in sfarsit, un centru politic regal: la 1600, orasul atingea, pentru prima oara, 10.000 de locuitori, pentru ca, pana la 1680, populatia sa creasca de sase ori.

Pe masura ce Suedia insasi devine, in veacul al XVII-lea, o putere europerana de prim rang, importanta Stockholmului creste si ea - in anul 1634, orasul devenind capitala.

Imperiului Suedez, intins atunci pe toate malurile Marii Baltice. Dezvoltarea sa urbana este violent stopata de ciuma din anii 1713–1714, precum si de distrugerile suferite in timpul Marelui Razboi Nordic din 1721, abia sub regele Gustav al III-lea inregistrandu-se un anumit reviriment: sub domnia acestuia, spre exemplu, este construita Opera Regala, edificiu emblematic al orasului.

Stockholmul isi recastiga rolul de centru economic si industrial european in a doua jumatate a secolului XIX, cand orasul se imbogateste cu importante institutii academice - precum Institutul Karolinska - si ajunge sa gazduiasca, in 1897, Expozitia Generala de Arta si Industrie. in prima parte a secolului XX, capitala Suediei se va dezvolta mai ales printr-o politica de echilibru intre Marile Puteri - dupa Al Doilea Razboi Mondial, autoritatile tarii optand ferm pentru alianta nord-atlantica si, din deceniul sapte, pentru participarea la constructia europeana.

Cel mai important eveniment anual care se desfasoara la Stockholm este, insa, decernarea Premiilor Nobel - anul acesta, ceremonia de gala fiind programata pentru 10 decembrie.

Inapoi la "Capitalele Europei"


 

 
Referate : Astronomie
Telescopul

Telescopul este un instrument optic care permite observarea obiectelor îndepartate si neclare ca si cum ar fi mult mai luminoase si mai apropiate de observator. Telescoapele sunt folosite în astronomie pentru observarea corpurilor ceresti îndepartate.

Read more...
Referate : Capitalele Europei
Varsovia

Una din cele mai recente capitale ale Europei - orasul a dobandit acest rang abia in 1596, pentru a-l pierde odata cu pierderea statalitatii, in cursul secolelor XVIII si XIX si a-l recastiga doar la 1918, episodul repetandu-se in anii celui de-al Doilea Razboi Mondial - Varsovia Poloniei este, astazi, centrul politic, economic, cultural si religios al celei de-a sasea puteri a Uniunii Europene:

Read more...
Referate : Marile Fluvii
Mississippi, coloana vertebral? a Americii

În limba indienilor algonkin, numele s?u înseamn? „P?rintele apelor”; cu siguran??, fluviul Mississippi este, de dou? secole încoace, ?i patronul acvatic al celei mai mari puteri contemporane, Statele Unite ale Americii, al c?rui teritoriu în str?bate, de la nord la sud, ca o coloan? vertebral?.

Read more...
Referate : Psihologie
Visul

Visele reprezintã o oportunitate de autocunoastere. Ele sunt expresia prin care sufletul cautã sã mentinã integralitatea  fiintei noastrã pe calea evolutiei personale, eliberându-ne  în acelasi timp de vechile atitudini care, tinându-ne prizonieri ai trecutului, nu ne mai sunt de nici un folos. Singurul limbaj pe care-l cunoaste sufletul sunt simbolurile.

Read more...
Referate : Religie
Despre crestinism

Pentru ca in toate acestea crestinul ortodox traieste prezenta lui Dumnezeu si lucrarea Lui in lume, prin toate acestea ci vorbeste, comunica cu Dumnezeu. Aceste toate sint, de fapt, intruparea credintei omului in Dumnezeu. In ele credinta este vietuire.

Read more...
  • youtube
  • facebook
  • twitter
  • yahoo
  • vimeo
  • trilulilu

Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa office@funchild.ro
Website optimizat pentru Internet Explorer 6, Internet Explorer 7 si Mozilla Firefox.Ne puteti gasi cu usurinta si prin intermediul sistemelor sociale. Nu ezitati sa ne trimiteti email, raspundem tuturor emailurilor cu subiect serios.Consultati si pagina de Profil Demografic in cazul in care doriti sa ajutati proiectul cu o Sponsorizare. --- > Sitemap
© 2009-2010 FunChild.ro - Toate drepturile rezervate. Vezi Termeni si Conditii
Continutul acestui site nu poate fi copiat fara acordul scris al webmasterului.
Design si dezvoltare de Oprina Constantin - SEO & SEM
Contact Webmaster. Ajutor folosire site.